Veertien jaar na dato nemen start-ups alsnog hun intrek op het terrein van wereldtentoonstelling Expo 2000 in Hannover. Toch rotten veel paviljoens weg.

Veertien jaar na de wereldtentoonstelling Expo 2000 in Hannover is het Nederlandse paviljoen nog steeds een hit.

In 2000 baarde het futuristische gebouw van architectenkantoor MVRDV opzien, met zijn bos op de naar alle kanten open derde verdieping. Anno 2014 is het gebouw een geliefde bestemming – voor urban explorers.

Symbool van fiasco

Het tentoonstellingsterrein is inmiddels overwoekerd, schrijft Der Spiegel. En de “Holländer”, zoals het gebouw in de volksmond wordt genoemd, is een fotogenieke ruïne geworden. Onlangs nog woedde er een brand op de bovenste verdieping. Het Nederlandse paviljoen is een symbool van het fiasco dat de wereldtentoonstelling voor Hannover werd.

1,1 miljard mark stak de overheid in het project. Er kwamen slechts 18,1 miljoen bezoekers in plaats van de verwachte 40 miljoen. Na afloop van de tentoonstelling moesten de paviljoens internet en techbedrijven huisvesten. Ware het niet dat kort daarop de dotcom-bubbel barstte. Huurders haakten af, paviljoens bleven leeg staan, raakten overwoekerd.

Hippe kantoorruimte voor een prikje

Maar het expo-terrein is aan een inhaalslag bezig. Softwareondernemer Tim Rademacher hapte in 2006 toe, toen de stad ondernemers probeerde te verleiden zich in het park te vestigen. Tegenprestatie: een jaar vrijstelling van huur. Anno 2014 betaalt Rademacher slechts 9,50 euro per vierkante meter aan huur. Zijn bedrijf Wissenswerft zit in het voormalige Duitse paviljoen, waarvan de golvende glasgevel er ook na 14 jaar nog als nieuw uitziet.

"De afgelopen jaren is hier veel verbeterd", constateert Rademacher tevreden. Ook andere firma's trokken het gebouw in: alle kantoren zijn nu verhuurd. Recht tegenover de spookachtige "Holländer" hebben BMW en Ferrari showrooms, en zit de media-opleiding van de lokale HBO. In het voormalige Belgische paviljoen zit een hip restaurant.

Geen omvatttend plan

Maar doordat andere gebouwen blijven leegstaan, is brandgevaar een groot probleem op het park. Gil Maria Koebberling ziet met lede ogen aan hoe het park vervalt. Ze drijft een klein museum over de Expo.

"De stad en de deelstaat moeten eigenlijk een omvattend concept voor het terrein ontwikkelen", vindt Koebberling. "De Expo blijft toch Hannovers Alleinstellungsmerkmal, het unique selling point van de stad."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl